purper 44
jaargang 7 2016

Een gezinslid met een ernstige psychiatrische aandoening of verslaving kan voor flinke spanningen zorgen in de naaste omgeving. Hoe blijf je als familie of mantelzorger overeind? De MAT-training geeft handvatten voor lastige situaties in het dagelijks leven. 


Door Hanneke Sizoo

Wil je dit delen?
Wil je reageren?

DE MAT

OP

Scroll naar beneden om het artikel te lezen

Een paar keer per jaar organiseert Pro Persona de MAT. Dat is een training voor familie en andere mantelzorgers van cliënten die bij Pro Persona in behandeling zijn. Tijdens tien wekelijkse bijeenkomsten gaat de familie samen met andere verwanten aan de slag met dagelijkse situaties die als lastig worden ervaren. Dat wordt geoefend op twee matten, die ieder een rood en groen gedeelte hebben. Je staat tegenover een andere cursist (of een trainer) op een eigen mat. Vind je het gedrag van de ander onacceptabel dan sta je op rood. Kun je het gedrag volledig accepteren, dan sta je op groen. De Mat-training maakt eenvoudig duidelijk wat je zelf kunt doen in de communicatie naar de ander en hoe je je grenzen aangeeft.

 

Trees den Brok is een van de gecertificeerde MAT-trainers, werkzaam bij Pro Persona. In het filmpje vertelt Trees voor wie de training bedoeld is en hoe het in zijn werk gaat. 

05

Het verhaal van een naaste

‘Er zijn tijden dat Elzie claimt en manipuleert’

Monique is de partner van Elzie. Ze leerde Elzie kennen in een periode die ze achteraf als ‘hoge bergen’ beschrijft, nu wetend dat er ook diepe dalen zijn. Elzie heeft last van psychoses in combinatie met manische depressiviteit, waardoor zij twee keer werd opgenomen op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling van het Algemeen Ziekenhuis). Monique neemt deel aan de MAT-training. ‘Achteraf ben ik verbaasd dat ik door de PAAZ niet getipt ben over de MAT-training. Ik had er toen al zoveel aan kunnen hebben. Als partner stond ik er bij en keek er naar. Volgens Elzie zat ik in het door de psychose veroorzaakte complot. Dat haar familie mij niet accepteert als partner maakte het nog ingewikkelder. Ik werd buitenspel gezet, dat was en is niet fijn. Toch ben ik stug twee keer per week bij haar op bezoek blijven komen. 


In het dagelijks leven ben ik zelf hulpverlener. Dat maakt het soms moeilijk om als partner naar de situatie te kijken. Ik ben bewust de MAT-training gaan doen omdat ik weet dat ik ook blinde vlekken heb. Bovendien miste ik kennis over Elzie’s stoornis. 


De MAT-training helpt mij om grenzen aan te geven. Er zijn tijden dat Elzie claimt en manipuleert. Als dat vaak en lang gebeurt word ik boos en heb ik de neiging er van alles bij te halen. Ik heb geleerd onderscheid te maken tussen ‘ik kan niet’ en ‘ik wil niet’. Met andere woorden: is Elzie zo geboren, is haar gedrag een karaktertrek of is ze zo geworden? Als je dat helder hebt kijk je anders naar haar gedrag. Je wordt je zelf bewust van hoe je wel en niet reageert. 


Er is ook aandacht voor het feit dat je naaste een ander persoon is dan vroeger. Elzie is veranderd, ook fysiek. Ze heeft geen werk meer, terwijl ze vroeger een goed verdienende commerciële functie had. Een film kijken, lange teksten lezen, het lukt niet meer. Wanneer ze een psychose heeft hoor ik haar theorieën over aliens aan. Onze relatie is ongelijkwaardig geworden. Soms zie ik in haar ogen die vlakke blik, ik zou het liefste in haar hoofd willen kijken. 


De MAT-training voorziet wat mij betreft in een grote behoefte, maar de groepen zijn te groot. De meeste deelnemers hebben een heftig verhaal en zijn soms lang van stof. Dat neemt veel ruimte in beslag. Dus wat mij betreft: kleinere groepen en meer MAT-trainers.’ 

De training bij Pro Persona bestaat uit tien wekelijkse avondsessies en wordt op verschillende locaties gegeven. Wil je meer weten over de methodiek kijk dan op www.demat.nl of mail naar familietraining.de.mat@propersoan.nl

Sluitenvorige pagina'svolgende pagina's
Sluiten

Reactie

Stuur een reactie naar de redactie
Sluiten