purper 43
jaargang 7 2016

Je hebt een vast of tijdelijk dienstverband. Het bedrag onderaan je loonstrook wijzigt niet. Of toch wel? Bespaar op je dagelijkse kosten met behulp van de MKA-regeling.


Door Hanneke Sizoo

Wil je dit delen?
Wil je reageren?

VOORDEEL!

DOE JE

Scroll naar beneden om het artikel te lezen

Zo werkt het: je zet arbeidsvoorwaarden in om een andere arbeidsvoorwaarde te financieren. Ofwel: door uitruil van arbeidsvoorwaarden (bronnen) ontvang je voordelen (doelen). Een bron is bijvoorbeeld het brutoloon, vakantiebijslag, eindejaarsuitkering of vakantie-uren. De doelen waaruit je kunt kiezen passen binnen de wet en kunnen jaarlijks worden bijgesteld. Over het deel van je brutoloon dat nu voor iets anders gebruikt zal worden, betaal je geen belasting meer.


Een voorbeeld. Stel, je koopt een fiets met behulp van de fietsregeling. Voor de aanschaf van de fiets lever je een aantal vrije dagen in. Dan is de fiets het doel en de vrije dagen de bron. Er zijn allerlei combinaties te maken, afgestemd op jouw situatie. 

Gebruik maken van uitruil van arbeidsvoorwaarden verlaagt je bruto jaarinkomen, wat invloed heeft op een eventuele toekomstige WW- of WIA-uitkering en belastingopgaves, maar heeft geen invloed op de hoogte van je pensioen. 

05
10 TIPS

BEDRIJFSFITNESS

Lekker sporten op je werk of bij een sportschool bij jou in de buurt. Je bent vrij in je keuze van een bedrijfsfitness-organisatie. Als het maar conditie- of krachttraining is die plaatsvindt onder deskundige begeleiding, op een vaste plek. Door bronnen in te zetten vallen de kosten voor dat fitness-abonnement ineens prettig mee. Jammer: andere sporten komen niet in aanmerking.

BEROEPSKOSTEN

Je kunt besparen op je beroepskosten, zoals vakliteratuur en het lidmaatschap van je beroepsvereniging(en). 

COMPUTERREGELING 

Het kan nog steeds of beter gezegd weer: een computer, laptop of tablet aanschaffen met behulp van de MKA-regeling. Een keer in de drie jaar, niet vaker. Helaas, de smartphone doet niet mee in deze regeling. 

FIETSREGELING 

Een nieuwe of tweedehands fiets, bakfiets, elektrische fiets, als er maar een bon is van de fietshandelaar, dan kun je hem eens in de drie jaar aanschaffen. Zelfs onderhoud van de fiets, accessoires, fiets- en regenkleding vallen onder de MKA-regeling. Nog een voordeeltje: het heeft geen invloed op de vergoeding woon-werkverkeer, mocht je die hebben. 

PERSONEELSACTIVITEITEN

Ben je lid van de personeelsvereniging, dan kun je je contributiekosten uitruilen. Ook de eigen bijdrage voor een personeelsfeest of afdelingsuitje komt in aanmerking. 

REISKOSTEN WOON-WERK

De forenzen weten het wel: De CAO-GGZ vergoedt niet alle reiskosten woon-werk, helaas. Des te prettiger is de mogelijkheid een extra netto vergoeding voor reiskosten woon-werk uit te ruilen met het bruto salaris. 

STUDIE OF OPLEIDING

Een opleiding volgen om een nieuwe stap te maken in je carrière of om je kennis op peil te houden? Niet alle studies of opleidingen die je volgt worden (volledig) vergoed door 

Pro Persona. Er blijft vaak een bedrag over dat je zelf moet betalen. Deze kosten kunnen verruild worden door af te zien van bruto bronnen. Dat scheelt een slok op een borrel. 

TELEFOON EN/OF INTERNET

Veel bellen of internetten voor je werk met privé-telefoon of internet? Dan zou je best eens in aanmerking kunnen komen voor het verruilen van de abonnementskosten. Vraag het na bij je leidinggevende. 

VAKANTIE-UREN (VER-)KOPEN

Zit je ruim in je vrije dagen en kun je wel wat extra geld gebruiken, of kom je een paar vakantiedagen tekort, dan is er de mogelijkheid om uren bij te kopen of te verkopen, tegen verruil van bruto salaris. Let op, er zit wel een maximum aan het aantal uren. 

VAKBONDSCONTRIBUTIE

Lid van de vakbond? Door bronnen in te zetten wordt je contributie ineens wat lager.     

Sluitenvorige pagina'svolgende pagina's
Sluiten

Reactie

Stuur een reactie naar de redactie
Sluiten