purper 41
jaargang 7 2016
10

Minder stress? Werk, werk, werk en nog zoveel te doen naast het werk. Stel niet uit en begin met dat wat goed voor je is. Het team Preventie (van Indigo) heeft tien tips geselecteerd, speciaal voor jou.


Door Sea Bouman

DE ZOMER IN

Scroll naar beneden om het artikel te lezen

RELAXT

Foto

Maak gedurende twee weken elke dag een foto van iets waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld van een lekker bord eten, de zon die schijnt, een bloemetje langs de weg. Hierdoor leg je de focus op de kleine dingen die het leven leuk maken. Zo leer je de positieve dingen beter te zien, ook op dagen die misschien niet zo gaan zoals je zou willen. 

Wil je dit delen?
Wil je reageren?
TIP 1

Minder

Minder, minder, minder. Niks willen missen, een baan én vrijwilligerswerk, naar alle feestjes toe en dan ook nog vijf keer per week trainen op de sportschool. Dit is het tijdperk van veel willen. Maar misschien moeten we eens genoegen nemen met minder. Doe een paar dingen met passie en volledige aandacht, in plaats van veel dingen half. 

TIP 2
TIP 3

Goed genoeg

Goed genoeg is het nieuwe perfect. Perfectionisme vreet energie. Je hoeft niet overal een tien voor te halen. Dat is niet eens mogelijk. Doe jezelf en je naasten een plezier en accepteer dat je ook maar gewoon een mens bent. 

TIP 4

Kruis

Kruis in de agenda. Doe ook eens een keer helemaal niks. Ook al ligt er nog een berg was en brandt die To do-lijst in je agenda. En het belangrijkste: voel je niet schuldig. Niks doen is ook iets doen. Ontspannen heet dat.

TIP 5

Leeg hoofd

Inspannen of ontspannen? Hoe kom jij tot rust? Houd je van beweging, lekker dansen, fietsen, rennen tot je hoofd leeg is? Of ben je meer het creatieve type? Doe iets waar je aandacht zo ingezogen wordt dat er geen ruimte meer in je hoofd is voor zorgen. De nieuwste trend: kleuren voor volwassenen. 

TIP 6

Kind

Wat vond je als kind al leuk? Urenlang tekenen, door de buurt struinen en een grote bos bloemen plukken, hutten bouwen of over het pleintje crossen? Doe je dat nog steeds? Grote kans dat dat iets is wat je oprecht leuk vindt en wat je weer een hoop energie kan geven. Maak er meer tijd voor vrij.  

TIP 7

Prioriteiten

Strijken is een optie. Dweilen ook. Bedenk wat ècht belangrijk is en wat jíj belangrijk vindt. Is het nu echt van wereldbelang dat het huis iedere dag spic en span is? Het wordt toch weer vies. Kan je ook een keer poetsen overslaan? Moet je naar iedere verjaardag waar je voor uitgenodigd wordt? Moet iedere mail binnen een dag beantwoord worden? Het draait allemaal om het stellen van prioriteiten.  

TIP 8

Oefening

De drie minutenoefening in drie stappen. Elke stap duurt 1 minuut.

Deze oefening uit de mindfulness stelt je in staat de automatische piloot uit te schakelen en weer contact te maken met het huidige moment. 


Stap 1: Richt je aandacht op je ademhaling en verken met milde aandacht wat er in je omgaat, je gedachten, je gevoelens en je lichaam. Merk op wat er is, observeer het en laat je oordeel los.


Stap 2: Breng dan je aandacht naar je ademhaling. Volg hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt door je neus of mond je longen in. Voel hoe je ademhaling je borstkas en je buik in beweging zet. Zeg eventueel langzaam in gedachten: ‘in …. uit...', of tel het aantal ademhalingen gedurende deze stap.  


Stap 3: Breid je aandacht uit naar je lichaam als geheel, inclusief je ademhaling. Hoe voelt je lichaam nu? Terwijl je je bewust blijft van je ademhaling, richt je je aandacht op plaatsen in je lichaam waar je tijdens de oefening een reactie voelt. Stel je open voor wat je ervaart en wat er op dat moment is. Probeer de oefening dagelijks te doen. Oefening baart kunst.

TIP 9

Omdenken

Denk eens anders, denk om. Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster.


De eerste stap is van een probleem een feit maken. De stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Daarna kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit. 

TIP 10

Humor

Bewaar je gevoel voor humor en wees niet lang boos. Uit onderzoek blijkt dat humor de aanmaak van natuurlijke pijnstillers stimuleert, de bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem versterkt doordat het zorgt voor een verhoogde concentratie van immuunglobuline. Ook zorgt het voor een afname van het stresshormoon cortisol. Humor heeft een positieve invloed op je gezondheid.

Team indigo

v.l.n.r. : Renate Rosenbrand , Heleen Drijver, Sea Bouman, Irm Staarink, Maria Meekes, Amanda van de Pol, Dieke de Koning. Ontbrekende collega’s op de foto: Karin Aries - Roelofsen, Helene Richter, Marije van den Bos en Karolijn Ilsink - Erwich.

Sluitenvorige pagina'svolgende pagina's
Sluiten

Reactie

Stuur een reactie naar de redactie
Sluiten