purper 41
jaargang 7 2016
03

PURPER
STEL JE EIGEN

Wil je bijvoorbeeld weten welke artikelen over het thema ‘autisme’ tot nu toe zijn verschenen in alle Purpers Online? Zie je graag alle lunchwandelingen van Henk Eikholt nog eens op een rij? Of wil je weten of jouw collega wel eens in Purper heeft gestaan?


Gebruik de boekenkastfunctie. Klik op het icoontje in de vorm van het boek, zie werkbalk bovenin de pagina's. Tik je zoekterm in zoals ‘autisme’, ‘lunchwandeling’, of ‘Walter’ en stel heel simpel je eigen magazine samen. 

SAMEN
VOOR FAMILIEBELEID
PRO PERSONA ONTVANGT STER

Scroll naar beneden om de artikelen te lezen

Een mijlpaal. Zo verwoorde Ron Akkerman, voorzitter van de Raad van Bestuur, het binnenhalen van de Ster voor familiebeleid van het Landelijk Platform GGZ (LPGGz). Op 21 juni jl. werd die Ster uitgereikt aan Pro Persona door de directeur van het LPGGZ, Marian ter Avest. 


De LPGGz Ster is hét keurmerk voor kwaliteit in de ggz vanuit cliënten- en familieperspectief. Het LPGGz geeft Sterren aan zorgaanbieders, zorgverzekeraars en andere instellingen mits zij voldoen aan de kwaliteitscriteria van cliënten en familie. Landelijk gezien is Pro Persona de 16e GGZ instelling die aan die vier criteria voldoet: er is een vastgesteld familiebeleid, er functioneert een familieraad, de instelling heeft een familievertrouwenspersoon en er is een formele klachtenregeling voor familieleden. 


Namens de Raad van Bestuur benadrukte Ron nog eens het belang van het betrekken van de familie bij de behandeling van de cliënt in de GGZ, zowel in de klinische als in de ambulante zorg. Veel medewerkers zijn doordrongen van dit belang, maar het doel is er nog meer aandacht voor te vragen. 


Rudi Rikken, voorzitter centrale familieraad

KORT
PURPER
Wil je dit delen?
Wil je reageren?
Wil je dit delen?
Wil je reageren?
Wil je dit delen?
Wil je reageren?
WAT MOOI! 
‘Wat mooi!’ Zo luidt de titel van de expositie van cliëntenkunst in behandelgebouw Triade (Multi-complexe zorg in Wolfheze). Aan de wanden hangt een bonte verzameling prenten, foto’s en schilderijen, allemaal gemaakt door (oud-)cliënten. De variatie is groot: er hangen grote, kleurrijke doeken, maar ook hele kleine schilderijtjes. Sommige werken, zoals het schilderij op de foto (gemaakt door Mariëlle Thuis), zijn figuratief. Andere zijn abstract en spreken veel meer de verbeeldingskracht van de bezoeker aan.


De expositie ‘Wat mooi!’ is een initiatief van de kunstcommissie in Wolfheze, onder leiding van geestelijk verzorger Lisa Böll. De commissie zet zich in om op diverse wijzen kunst toegankelijk te maken voor cliënten en medewerkers. 

Zo organiseert ze exposities, waarbij zowel cliënten als kunstenaars van buiten de kans krijgen hun werk te laten zien. Ook is er de zogenoemde ‘kunstkar’. Cliënten kunnen er een kunstwerk uitkiezen om op hun kamer te hangen. 

En van tijd tot tijd brengen cliënten en leden van de kunstcommissie een bezoek aan een museum.


Werk je op de locatie Wolfheze? Of moet je er binnenkort naartoe? Dan is het de moeite waard om eens bij Triade binnen te lopen! 


Remco Graat

GROTE EXPOSITIE VAN 

CLIËNTENKUNST IN WOLFHEZE

CECILE EXTERKATE
TOPGGz VOOR
Raad van Bestuurslid Cecile Exterkate is op 16 juni j.l. officieel benoemd tot bestuurslid van Stichting Topklinische GGz. Zij volgt Roxanne Vernimmen op en heeft de portefeuille Kwaliteit en Doelmatigheid. 


Stichting Topklinische GGz richt zich in eerste instantie op de bundeling van krachten van alle instellingen met TOPGGz-afdelingen die werken aan de verdere ontwikkeling, verbetering en verspreiding van topklinische kennis en innovatie. 


Binnen Pro Persona hebben Overwaal, centrum voor angststoornissen en Expertisecentrum Depressie inmiddels een TOPGGz-keurmerk.


Wil je meer weten over dit onderwerp? 

Kijk op www.topggz.nl

foto: Kees Bennema
Wil je dit delen?
Wil je reageren?
ONTVANG PURPER THUIS
Extra service voor collega’s die op het werk geen tijd hebben om Purper te bekijken: abonneer je met je privé-e-mailadres op Purper. Voordeel: je hoeft thuis niet in te loggen bij Pro Persona, je kunt Purper makkelijker bekijken op je smartphone, tablet of laptop en ook het doorsturen naar vrienden en bekenden is een fluitje van een cent.

Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar purper@propersona.nl 

Wil je dit delen?
Wil je reageren?
STILTETUIN
De afdeling Groenwerk van de Nijmeegsebaan wist zich al een tijdje geen raad met de moestuin die ze hadden, want er zijn steeds minder cliënten om de tuin bij te houden. Geestelijk verzorger Stefien Jansen bedacht het plan om er een stiltetuin van te maken. ‘Cliënten worden soms gek van de onrust in hun hoofd. Een plek om je terug te trekken is dan prettig. Doordat er een potje geld vrijkwam na opheffing van het steunfonds pastoraal werk, kon het plan gerealiseerd worden.’  


Stefien legde contact met groenschool Helicon. Ze kwamen kijken en inventariseerden een lijst aan wensen: de tuin moest prettig zijn voor de zintuigen, veilig en open, rolstoelvriendelijk en er moest een afdakje zijn. De jongens van Helicon gingen meteen aan de slag. Veel van de aanwezige materialen zijn hergebruikt. Daarnaast kwamen er een bijenhotel, kippen en konijnen en mooie hoekjes om te zitten, en binnenkort wordt er nog een Mariabeeld en een Boeddha geplaatst.  ‘Een prachtig voorbeeld van de participatiemaatschappij,’ zegt Stefien trots. ‘Zowel onze cliënten als de jongens van het VMBO keken hun ogen uit en hielpen elkaar.’ 


Op 9 juni jl. is de stiltetuin feestelijk geopend. Voor wie er een kijkje wil nemen: de tuin ligt schuin tegenover de ingang van het hoofdgebouw. 

Sluitenvorige pagina'svolgende pagina's
Sluiten

Reactie

Stuur een reactie naar de redactie
Sluiten