purper 38
jaargang 6 2015
02

Laat je meevoeren door de pluizen, dit nieuws wil je niet missen.

PURPER
STEL JE EIGEN

Wil je bijvoorbeeld weten welke artikelen over het thema ‘autisme’ tot nu toe zijn verschenen in alle Purpers Online? Zie je graag alle lunchwandelingen van Henk Eikholt nog eens op een rij? Of wil je weten of jouw collega wel eens in Purper heeft gestaan?


Gebruik de boekenkastfunctie. Klik op het icoontje in de vorm van het boek, zie werkbalk bovenin de pagina's. Tik je zoekterm in zoals ‘autisme’, ‘lunchwandeling’, of ‘Walter’ en stel heel simpel je eigen magazine samen.

ABONNEMENT

OP

Medewerkers van Pro Persona krijgen Purper Online automatisch toegestuurd. Werk jij niet bij Pro Persona maar wil je wel zeven keer per jaar gratis Purper Online ontvangen?


Meld je dan hier aan. Bij elke nieuwe uitgave sturen we je een e-mail met een link naar Purper Online.

SAMEN
PURPER?
TROTS
OP NIJMEGEN
Om te laten zien dat er binnen Pro Persona veel mooie en goede dingen gebeuren is er een filmserie in de maak waarin medewerkers vertellen over hun werk, drijfveren en cliënten. Zij schetsen ontwikkelingen die soms onopgemerkt blijven, maar die een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg van Pro Persona. De serie neemt ons mee naar de locaties Tiel, Ede, Nijmegen, Arnhem en Wolfheze.


De eerste aflevering gaat over Nijmegen, waar 420 medewerkers in de volle GGZ-breedte aan de slag zijn. In de film ook aandacht voor highlights zoals het predicaat Top GGZ voor Overwaal of de bovenregionale functie van het Expertisecentrum Depressie. Ook komt de ambitie voor een regionaal opnamecentrum en het robuuste netwerk van FACT voorbij, net als het Waalboogproject en de waardering - ook van samenwerkingspartners - voor de steun aan allochtone kinderen die met problemen kampen.

VLUCHTELINGENOPVANG
IN WOLFHEZE
De locatie Wolfheze van Pro Persona bereidt zich voor op de komst van 24 statushouders: vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij zijn in afwachting van een definitieve woningtoewijzing in de gemeente Renkum. Er is tijdelijke huisvesting gerealiseerd in een deel van het sociotherapeutisch centrum (STC). Zowel cliënten als bewoners uit het dorp kregen tijdens informatiebijeenkomsten de gelegenheid vragen te stellen. Van verschillende kanten werd hulp aangeboden. De statushouders, onder wie acht kinderen, worden in de loop van november verwacht.
Beweging toevoegen aan exposurebehandeling bij angstpatiënten heeft een positief effect. Dat blijkt uit een aantal proefstudies: Bij mensen die voorafgaand aan exposure 30 minuten in stevig tempo wandelden, werd een betere plasticiteit van de hippocampus gevonden. Daardoor kun je beter leren, en bereik je betere behandeleffecten. Senior onderzoeker Agnes van Minnen: ‘Wij zien bovendien dat patiënten tijdens onze exposurebehandelingen soms ook letterlijk bevriezen van angst. Door mensen te laten bewegen tijdens de exposure zelf, willen we kijken of dat bevriezen minder wordt, en verwachten we dat de behandeleffecten verder toe gaan nemen. Patiënt en therapeut zitten tegenover elkaar aan een verhoogd bureau, en fietsen op een zogenaamde deskbike tijdens de exposure-oefeningen (bijvoorbeeld imaginaire exposure). Mooi bijeffect: de therapeut wordt er ook fitter van.’


Meer informatie bij Agnes van Minnen a.van.minnen@propersona.nl

en Mirjam Kampman m.kampman@propersona.nl

FIETSEN VERHOOGT
BEHANDELEFFECT
Sluitenvorige pagina'svolgende pagina's
Sluiten

Reactie

Stuur een reactie naar de redactie
Sluiten