Verpleegkundig Specialisten mogen sinds twee jaar bepaalde voorbehouden handelingen indiceren, uitvoeren en eventueel overdragen aan derden. Nu is het aan de specialisten zelf om hun vak écht inhoud te geven en om zich te laten gelden als expert. Dit vraagt doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid nemen en lef: je moet niet bang zijn om af en toe ‘op je gezicht te gaan’.


Als Verpleegkundig Specialist GGZ ben je op de eerste plaats verantwoordelijk voor de directe patiëntenzorg. Je diagnosticeert, indiceert, voert behandeling uit, delegeert en kunt de geleverde zorg wetenschappelijk onderbouwen. Je mag en kan zelfstandig een behandeling starten en beëindigen. Je richt je daarbij vooral op het verpleegkundig domein: het behandelen van de gevolgen van de psychiatrische ziekte.


Opleiding

Verpleegkundig Specialisten GGZ zijn verpleegkundigen die na hun vierjarige HBO-opleiding, eventuele subspecialisatie en klinische ervaring, de Master Advanced Nursing Practice hebben afgerond. Deze master duurt twee of drie jaar. Er zijn bij Pro Persona dertien Verpleegkundig Specialisten werkzaam, op alle locaties, klinisch en ambulant, binnen de Basis GGZ en de Specialistische GGZ. Daarnaast zijn er momenteel tien collega’s in opleiding.Wil je meer weten over het vak van Verpleegkundig Specialist, of over de opleiding, 

neem dan contact op met opleider Wilma Hebbing: w.hebbing@propersona.nl


Of kijk op:

www.ggzvs.nl

www.han.nl/opleidingen/masters/

advanced-nursing-practice

purper 31
jaargang 5 2014
01

Voor het tweede achtereenvolgende jaar deed Pro Persona afgelopen weekend mee aan de Socialrun. De Socialrun is een non-stop estafetteloop van totaal 555 kilometer, rond het IJsselmeer. De deelnemende lopers geven op dit moment hun spieren wat rust en komen bij van een onvergetelijk weekend. De Socialrun vraagt aandacht voor de vaak lastige positie van mensen met een psychiatrische aandoening. Grenzen verleggen en taboes doorbreken, dat is kortgezegd het doel. Dat gebeurt door het inzamelen van kilometergeld, waarmee projecten die anti-stigmatiserend werken gesteund worden. Onder de vlag van Pro Persona werd met twee teams deelgenomen aan de run. De teams bestonden uit lopers (zowel (ex)-cliënten als hulpverleners), fietsers, chauffeurs, fysiotherapeuten, een kok, teamleiders en een teamcaptain. De lopers wisselden elkaar om de twee kilometer af, en dat drie en half uur lang. Vervolgens reisde het ene team door naar het volgende kamp om te slapen, eten en verzorgd te worden, om na drie en half uur het andere team weer af te lossen. De totale run duurde achtenveertig uur. 

De Raad van Bestuur, enkele cliëntenraden en VGZ sponsorden de run. Ook al is de run voorbij, iedereen, ook medewerkers van Pro Persona, kan een donatie doen of een kilometer adopteren via de website van de Socialrun. Hoe dat in zijn werk gaat? Kijk op www.socialrun.eu/adopteereenkilometer

SOCIALRUN
GROOT
SUCCES
BINNEN PRO PERSONA
‘Het geeft me een goed gevoel dat ik een positieve bijdrage lever aan de bereikbaarheid van de regio,’ vertelt Henriete Lenders. Samen met ruim 16.000 andere deelnemers van SLIM uit de spits zorgt Henriete voor een betere bereikbaarheid van de regio Arnhem - Nijmegen. Hoe? Door de drukste wegen op de drukste tijden van de dag te omzeilen. ‘Door SLIM uit de spits heb ik een veel rustigere route gevonden naar mijn werk, die me per werkdag twintig minuten reistijd scheelt. Daar ben ik heel blij mee.’ SLIM uit de spits is een initiatief van de stadsregio Arnhem Nijmegen om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. Deelnemers kunnen de spits mijden door buiten de spits te reizen of door hun vervoersmiddel aan te passen. Jolanda de Gooyert uit Beuningen omzeilt de drukte door te kiezen voor een ander vervoersmiddel. ‘De drukte op de regioring en het parkeerprobleem bij mijn werk gaven mij genoeg reden om de fiets te pakken.’ Met deelname aan het project kunnen deelnemers punten verdienen die zijn te besteden aan cadeaus in de SLIM uit de spits webshop. Denk hierbij aan OV chipkaarten, navigatiesystemen, kaarten voor dagjes weg en verschillende cadeaubonnen. Ook jij kunt mee doen! Kijk voor meer informatie op www.slimuitdespits.nl en schrijf je direct in! 
UIT DE SPITS
SLIM
DE VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ
Sluitenvorige pagina'svolgende pagina's
Sluiten

Reactie

Stuur een reactie naar de redactie
Sluiten